Hoe belangrijk is aandacht?

 

Wat is aandacht? Heb je er behoefte aan? Geef jij het? Is het vanzelfsprekend?
Aandacht heb je in verschillende vormen en gradaties; zo hoef ik niet altijd aandacht als ik iets doms gedaan heb- zoals bijvoorbeeld een paar weken geleden toen ik struikelde waar heel veel mensen bij waren. Op dat moment kan ik aandacht missen als kiespijn, en toch deden de bezorgde blikken en reacties mij goed. Wat zijn wij mensen toch af en toe rare wezens.

Aandacht tijdens een gesprek met een vriendin of mijn partner vind ik heel belangrijk. Aandacht voor elkaars verhaal; afwisselend de mijne en de ander, oprecht luisteren en vragen stellen en mee leven en niet alleen mijn verhaal nemen om de aandacht te verplaatsen op zichzelf.

Een onderdeel van aandacht is betrokkenheid: betrokkenheid met mijn leven gedachten en ervaringen en ook niet onbelangrijk, mijn onzekerheden- betrokkenheid in herkenning of erkenning. Aandacht en betrokkenheid geeft mij het gevoel dat ik er mag zijn, dat ik waardevol ben, dat mobieltjes, tablet, tv of wat voor afleiding dan ook, aan de kant gezet worden om tijd te maken voor elkaar. Dat voelt goed.

 

Wat is aandacht?

Tijd maken voor elkaar, luisteren, meevoelen, oog hebben voor de ander en begrip. Aandacht laat je zien door elkaar aan te kijken, naar elkaar toe gericht zijn, de één zwijgt terwijl de ander praat en ook andersom.

 

Als je net verliefd bent heb je nergens anders oog voor dan voor elkaar. Je zuigt bijna alles op van de ander. Dat is intense aandacht en tijd doet er niet toe. Naarmate je elkaar langer kent verwaterd deze intense aandacht onbewust in een soort sleur. Je denkt alles van elkaar te weten en ook hoe de ander zal reageren- maar dat zijn gedachten van jou, hoe weet je nou zeker of het waar is?

Hier kunnen relaties en vriendschappen op stranden.


In de loop van de tijd veranderd iedereen. Je verandert door ervaringen, door wat je leert en door het leven zelf. Blijf je dan uitgaan van jouw gedachte of beeld over hoe iemand is, een gedachte of beeld die je misschien 10 jaar geleden onbewust gemaakt hebt, dan loopt het wellicht niet synchroon met de realiteit van die persoon. Dit kan problemen en onbegrip veroorzaken.

Aandacht en betrokkenheid zorgt ervoor dat je steeds mee blijft veranderen met elkaar. Ook al denk je iemand door en door te kennen, ook dan is oprechte aandacht en betrokkenheid belangrijk.

 

Vind je iemand belangrijk dan is tijd en aandacht het grootste en mooiste cadeau wat je elkaar kunt blijven geven, en je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Oog en gehoor hebben voor elkaars behoeften, gedachten en gevoelens is cruciaal voor een vervuld leven. Respectvol en zonder oordeel naar elkaar luisteren kan iets heel moois laten ontstaan. Hierdoor kun je meer begrip voor elkaar opbrengen, want wat jij over de ander denkt hoeft niet altijd waar te zijn-  jouw gedachten zijn altijd gekleurd door je eigen kijk op jouw leven.

 

Aandacht voor jezelf is ook belangrijk. Aandacht voor jouw behoeften, wensen, gevoelens en gedachten. Weten waar jouw grenzen liggen ontdek je door in goede relatie met jezelf te staan; weten wat jij belangrijk vindt, waar je energie van krijgt en wat energie kost.

Nee kunnen zeggen is een erkenning van jouw grens gekoppeld aan jouw eigenwaarde. Volg je gevoel in je lijf. Wil je rust? geef eraan toe. Zet je zelf regelmatig voorop. Dat is niet egoïstisch, dat is goed voor jezelf zorgen.

Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je er voor een ander kan zijn en oprechte aandacht kan geven.

 

Liefdevolle dag