Gelukkig zijn

Wat is geluk voor jou? 

Geluk is persoonlijk en voor iedereen anders. 

Geluk! De een lijkt ervoor geboren, de ander loopt zijn/haar hele leven erachteraan.

 Heb je het te pakken dan is het soms alweer verdwenen en soms herken je het pas achteraf.

 

Geluk ligt net om de hoek, maar ook voor je voeten.  Geluk is soms heel klein en soms mega groot. Geluk is vluchtig en ook permanent aanwezig. Geluk is zwart en wit en alles ertussen. Over geluk is veel te vertellen en verteld, geschreven en gezongen. Ieder mens wil gelukkig zijn. Ook de mensen die in onze ogen al heel gelukkig zijn.

 

Ik heb veel boeken gelezen, ook over geluk en liefde.

Geluk en liefde gaan hand in hand. Voel je je geliefd dan ervaar je meer geluk, dat is bewezen. Ben je treurig dan is het een stuk moeilijker om geluk te vinden- moeilijker maar niet onmogelijk.

Omstandigheden die het lastiger maken om geluk te ervaren kunnen zijn:

 • Verwachtingen
 • Oordelen
 • Verlangen
 • Blik gericht op verleden
 • Negatief denken
 • Zien wat fout gaat en niet zien wat goed gaat
 • Ontevredenheid,
 • Verwachten dat het fout gaat
 • Vooruitlopen op tegenslag die waarschijnlijk niet komt,
 • Steeds meer willen
 • Etc.

 

Omstandigheden die het geluksgevoel vergroten:

 • Dankbaarheid
 • Leven in het nu
 • Aandacht
 • Echt kijken naar wat je ziet
 • Jezelf tijd geven om te genieten
 • Af en toe stil staan
 • Minder moeten en meer mogen,
 • Glimlachen en lachen
 • Positief denken
 • Mogelijkheden zien
 • Fouten zien als leermomenten
 • Delen en geven
 • Accepteren wat is
 • Verlangen naar wat je hebt en hebben wat je verlangt
 • Open staan voor wat komt
 • Uitgaan van de gedachte dat het gaat lukken
 • Reageren op wat is
 • Tevredenheid
 • Etc.

 

Het lastige is dat we gewend zijn aan negatief denken en piekeren. In onze hersenen zijn bepaalde verbindingen ontstaan die we gewend zijn om te gebruiken. Zie het als een uitgesleten pad in het bos. Hoe vaker gebruikt hoe meer ingesleten. Ons gedrag en ook denken maakt graag gebruik van deze uitgesleten wegen. Dat maakt veranderen lastig, maar niet onmogelijk. Piekeren en negatief denken is je voorstellen hoe dingen mis kunnen gaan, je kunt met een beetje oefenen net zo handig voorstellen en bedenken hoe dingen goed kunnen gaan.

Probeer maar eens en voel vooral wat het met je doet.

 

Kijk om je heen en kijk eens wat je ziet!  Een kleur wordt intenser als je met aandacht kijkt. Een bloem is mooier dan je in je haast eerst zag. Dat oude muurtje is prachtig, zie je het mos groeien in de onregelmatigheden, de verkleuringen? Leef in kleine stapjes, zonder haast en word bewust van jezelf en je omgeving. Ga voor jezelf na waarom jij dingen doet? Omdat je het zo geleerd hebt of omdat jij denkt dat anderen dat van jou verwachten - omdat het zo hoort of omdat het voor jou goed voelt?

 

Niet alleen denken maar vooral ook voelen. Kijk eens naar de lucht, wat zie je? En hoe voelt het? Wat doet het met jouw humeur? Welk invloed heeft denken op jouw humeur?

 

Het zijn de kleine dingen die het doen en die het verschil maken. Als ik dat hardop zeg hoe mooi ik iets vind en tegelijk let op hoe mijn lichaam reageert dan ervaar ik de woorden tot in het diepste van mijn ziel. Voor mij is het waar en waardevol. De kleinste dingen kunnen mij ineens diep raken. Zomaar midden op de dag in de hectiek van de dag. Daar stil bij staan, ervaren en voelen, dat is voor mij geluk.

 

Zie de perfectie, het is precies zoals het op dit moment moet zijn.

 

Liefdevolle dag ♡