Is er verbinding?

Hoe wil jij leven; In verbinding of als een losse eenheid?

Waar word jij blij van?

Als jij naar jouw leven kijkt, wat valt jou op?

Leef jij in verbinding met alles en iedereen om je heen?

Leef jij jouw leven zonder inmenging van anderen?

Of iets er tussen in; De ene keer meer verbonden dan de andere keer?

 

Ik denk dat we allemaal graag in Verbinding willen leven. Verbinding met elkaar, met je werk en andere bezigheden, met de wereld.  Verbinding voelt goed. Verbinding voelt vertrouwd, veilig en geliefd. Ons verbonden voelen is naast eten en een dak boven ons hoofd een basisbehoefte. Verbinding kleurt ons bestaan. 

 

Wij zijn sociale wezens en kunnen niet zonder verbinding. Hoe zou een baby of kind zonder verbinding opgroeien? Hoe zullen ze als volwassene functioneren? Sociaal? Ja, dat kan. Maar zoals je weet doe je zelf vaak in je leven wat je klein geleerd hebt. Niet alles natuurlijk, en je kunt ook dingen anders gaan doen, maar onbewust neem je veel over. In verbinding leven is niet altijd eenvoudig en zeker niet altijd  vanzelfsprekend. Wil je verbinding blijven houden dan zul je ervoor aan de slag moeten. Ook de meest sterke band, zoals bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen, heeft aandacht nodig. Het vraagt tijd en inspanning om dichter bij elkaar te komen en te blijven. Een mening kan veranderen door allerlei invloeden. Leef je in verbinding met anderen en je omgeving, dan heeft die omgeving en hebben de anderen invloed op jou. Die invloed is soms bewust maar ook soms onbewust. 

 

In verbinding met elkaar zijn en blijven gaat gepaard met betrokkenheid.

 

Betrokkenheid is naar mijn mening nieuwsgierig naar elkaar blijven. Praten over wat je bezighoudt en wat je voelt. Open en oprecht luisteren naar elkaar. Horen wat er gezegd wordt en niet horen wat jij denkt dat er gezegd wordt. Met elkaar meeleven met wederzijdse compassie. Liever geen opstapje tot klaagzang, ook al ligt dat op de loer.

Weet dat alles en iedereen aan verandering onderhevig is. Als je denkt te weten hoe iemand over iets denkt, vul het dan niet in- vraag ernaar en luister naar het antwoord. Antwoord in woorden maar ook in gebaar en mimiek. Je zult zomaar eens versteld kunnen staan.

 

Denk maar eens terug aan de tijd dat je verliefd was. Je kreeg geen genoeg van elkaar, je wilt alles weten tot in detail. Je zoekt naar overeenkomsten in woorden, gezichtsuitdrukking en gebaren. Ontdek je dat de ander er anders over denkt, dan wil je weten waarom en hoe en waar dat vandaan komt. Allemaal om elkaar te leren kennen en je intens verbonden met elkaar te voelen. Verbondenheid is je veilig en geliefd voelen. Dat gevoel die verbinding die aandacht voor elkaar. Hoe fijn voelt dat?

 

Dat gevoel blijven houden kan. 

Neem tijd voor elkaar, praat en luister elke keer weer alsof het de eerste keer is.

 

Liefdevolle dag ♡