HELP! Ik heb een paniekaanval

Een paniekaanval kan iedereen zomaar krijgen. Ook al denk je; daar heb ik geen last van of dat overkomt alleen maar anderen- als de omstandigheden kloppen kan het iedereen overkomen.

 

De vraag is dan; Hoe kun je een paniekaanval stoppen?

 

Als je een paniekaanval aan voelt komen, kun je jezelf twee vragen stellen:

 

1. Is waar ik bang voor ben echt waar?

Gedachten zijn als het weer- onvoorspelbaar en veranderlijk. Je hoeft ze dus niet altijd serieus te nemen. Gemiddeld heb je tussen de 50.000 en 60.000 gedachtes, een mengeling van fantasie en werkelijkheid. Wat denk je; is het mogelijk om 50.000 ware gedachten te hebben? Daarnaast weet jouw “Mind” niet dat er verschil tussen is verleden, heden, toekomst of fantasie en werkelijkheid.

Probeer te onthouden dat gedachten vluchtig zijn en geen feiten.

 

2. De volgende vraag is: Hoe is het NU op dit moment met mij?

Vaak heeft angst te maken met iets wat gebeurd is in het verleden en/of zorgen over iets dat misschien in de toekomst kan gebeuren. Het helpt om jezelf doelbewust te richten op wat er NU gebeurt, in het heden. Zit of sta je goed? Heb je het warm of koud? Honger dorst? Je zult dan misschien otdekken dat je ademhaling snel en onrustig is. Neem dat als startpunt om verder te gaan.

Richt je op je ademhaling, jouw brug tussen het bewuste en onbewuste. Concentreer je aandacht op rustig in en uit ademen. Adem rustig in, wacht een seconde en adem rustig uit, wacht een tel en begin weer van voor af aan. Je kunt je handen op je buik leggen om te helpen focussen op je ademhaling. Voel je ademhaling met je handen, voel je buik langzaam en rustig op en neer gaan. Blijf met je aandacht de beweging volgen.

 

Als je in een stormvloed van angstige gedachten terecht ben gekomen, dan helpt het verleggen van je focus van het denken naar je lichaam. Focus op ontspannen ademhalen zoals hierboven uitgelegd, of focus je op je grote teen, je hand of wat dan ook. Zolang het jou helpt om uit je gedachten cirkel te komen.

Paniek en angst ontstaan in 99,99 % van de tijd door jouw gedachten. In de andere 0,01% dat er echt iets aan de hand is bv een ongeluk of beroving, is het een ander verhaal.

 

Door je aandacht te verleggen naar je lijf zul je langzaam rustiger worden. Je heft de vicieuze gedachten cirkel op. Je zult je rustiger gaan voelen en ervaren dat je weer controle hebt.

 

Merk je dat je je angstig gaat voelen om welke reden dan ook en waar je ook bent, verleg dan gelijk je focus. Dus grijp in voordat je dat in de paniek bent geschoten.

Heel gemakkelijk, je voelt je angstig worden, in plaats van mee te gaan met jouw gedachten ga je om je heen kijken. Kijk gericht en zoek iets wat je aandacht raakt. Maakt niet uit wat.

Beschrijf in je hoofd wat je ziet, alsof je het aan iemand verteld die niet kan zien of die je aan de telefoon hebt. Welke vorm, kleur, geur etc. Tot in de details. Je zult merken dat je lichaam daarop reageert en ontspant. Let ondertussen op je ademhaling, vertraag en ontspan.

 

Ik kan me indenken dat het niet altijd even gemakkelijk is. Ook dit is een kwestie van oefenen. Alles wat nieuw is, is eerst moeilijk voordat het gemakkelijk wordt. Lukt het niet alleen, geen probleem dan vraag je de hulp van jouw omgeving. Samen kun je meer dan alleen. Samen oefenen geeft vertrouwen en als je het vaak samen geoefend hebt zul je merken dat het je ineens ook alleen gaat lukken.

 

Heel veel succes en

Een Liefdevolle dag ♡