Herinneringen

Iedereen maakt dingen mee in het leven, mooie en minder mooie- zo ontstaan herinneringen.

Herinneringen om te koesteren en herinneringen die je liever zoveel mogelijk vergeet. Het maken van herinneringen gaat continu door, je hebt het niet eens door. Het is namelijk een onbewust proces. Pas als je ergens aan terug gaat denken komen de beelden, geuren, smaken, geluiden, kleuren en de emoties weer terug.

 

Probeer maar eens. Denk eens terug aan een mooi moment, mag kort geleden zijn of lang geleden dat maakt niet uit. Doe je ogen dicht en zie het allemaal weer voor je. Stap in je herinnering. Kijk om je heen wat zie je? Wat ruik je? Hoe was het weer die dag? Wat had je aan? Wat zag je allemaal? Concentreer je volledig op die herinnering en je zult merken dat je veel meer onthouden hebt dan je dacht. Hoe meer je je concentreert op die herinnering en hoe meer je let op de details hoe intenser je terug kunt in die herinnering.

 

Als je al je aandacht richt op deze mooie herinnering, kan het gaan voelen alsof je het weer mee maakt, zo intens kun je herinneringen terug halen. Je bent dan van herinneren overgestapt naar herbeleven. Soms kan het zijn dat je een aantal keren oefenen nodig hebt; je gedachten hebben nogal eens de neiging om af te dwalen- zo zitten onze gedachten nu eenmaal in elkaar. Geen probleem, merk je dat je afdwaalt, niet mopperen, ga rustig en liefdevol terug naar je herinnering en duik er weer in.

 

Dit is een krachtige manier om je humeur te veranderen. Zit het je een dag tegen of voel je je een beetje down? Pak een fijne herinnering en duik erin. Voel wat je toen voelde en je zult merken dat je humeur een stuk verbeterd.

Chocolade voor je mind 😉

 

Deze manier van herbeleven van je herinnering, gebruik ik tijdens mijn coaching ook. Want wat met fijne herinneringen werkt, werkt ook met herinneringen waar je voor weg wilt lopen. Fijne herinneringen terughalen kun je altijd doen. Nare herinneringen kun je soms beter niet in je eentje doen, je kunt erin verstrikt raken. Dan is het fijn om er iemand bij te hebben om je door moeilijke momenten te helpen, maar ook in te grijpen als je verstrikt raakt.

 

Soms is jouw verleden heel actief in het heden.  -- Wat bedoel ik daarmee?

Gebeurtenissen uit je verleden kunnen bijna dagelijks door jouw gedachten gaan, dan is het geen verleden, maar je heden. Soms lukt het niet om van een ingrijpende gebeurtenis een herinnering te maken. Het kan wel.

Ik help jou met gebruik van deze methode emoties boven te laten komen waar jij voor weg blijft lopen. Emoties willen gevoeld worden. Iedere keer als je er voor weg loopt komen ze op een ander moment toch weer terug, net zolang totdat je alles toe hebt gelaten. Pas als je het volledig gevoeld hebt wordt het een herinnering zoals al jouw andere herinneringen. Je kunt misschien zeggen dat een nare gebeurtenis die je blijft achtervolgen een stukje verleden is waarvan de emotie nog niet tot zijn recht is gekomen en daarom nog geen herinnering is.

 

Als je bepaalde gebeurtenissen niet verwerkt hebt, is het dus nog geen herinnering. Dan blijft je verleden actueel. Pas als je de stap aandurft om terug te keren naar die herinnering, het te herbeleven en alles te voelen wat er te voelen is, zal de urgentie afnemen en een echte herinnering worden. Een nare herinnering, maar meer niet. Het achtervolgen is voorbij.

Daarvoor is moed nodig.

Zonder begeleiding kan het heel beangstigend zijn. Samen stap voor stap dit proces ingaan. Veilig voelen ondanks dat je naar je angst toe gaat is voor mij heel belangrijk. Via deze manier heb ik al veel cliënten geholpen om met hun spoken mogen af te rekenen.

 

Op het moment dat je nare herinneringen niet meer weg hoeft te stoppen komt er heel veel energie vrij. Energie die je weer in andere dingen kunt stoppen.

 

Een angst kan op heel veel gebieden in je leven invloed hebben. Neem het gevoel nooit goed genoeg te zijn. Die overtuiging heb je ergens opgedaan. Waarschijnlijk door iets in je jeugd.  Door samen naar die herinnering te gaan en deze volledig toe te laten en ervaren, kan ervoor zorgen dat je anders in je leven kunt komen te staan. Een stuk zekerder en vrijer. Ontdekken dat goed, goed genoeg is.

 

Een Liefdevolle dag ♡