Ons onderbewuste

 

Ons onderbewuste regelt het overgrote deel van wat wij doen en hoe wij reageren.

Ademen, voedsel verteren, lopen, fietsen, schrijven wordt aangestuurd door ons onderbewuste. Gelukkig maar. Stel je voor dat je alleen kunt ademhalen als je dat bewust doet, of het verteren van je voedsel, je bloedsomloop of aansturing van je spieren!

Je houdt dan geen tijd meer over voor andere dingen. Sterker nog, ik denk dat je niet eens alles tegelijk zou kunnen aansturen in je lijf wat nodig is om te functioneren.

 

Wat fijn dat al die dingen geregeld worden door ons onderbewuste.

 

Ons onderbewuste doet nog meer dan alleen ons lijf aansturen. Alles wat we leren, leren we door het bewust en met alle aandacht te doen. Door te oefenen gaat dat steeds  gemakkelijker. Na een tijdje merk je dat het ook gaat met minder aandacht, net zo lang totdat het automatisch gaat. Denk daarbij maar eens aan leren fietsen, zwemmen en autorijden. Toen je begon met leren was het lastig, na veel oefenen denk je er niet eens meer bij na, je doet het gewoon. Wat je geleerd hebt is van bewust, onbewust geworden. Alles wat je automatisch doet, wordt aangestuurd door je onbewuste.

 

Grofweg regelt ons onbewuste 95% van ons functioneren en 5% doen we min of meer bewust.

 

Dit geld ook voor onze reacties op situaties. Daarom heet het ook gewoontes, je bent gewend om op een bepaalde situatie je altijd zo te gedragen of te reageren. Voorbeeld: je rijdt dagelijks dezelfde weg van huis naar werk en andersom. Heb je weleens opgemerkt dat je ineens merkt dat je er niet met je aandacht bij was en een heel stuk gereden hebt zonder dat je je daar bewust van was?

Gevaarlijk? Ja en nee.

Autorijden is complex en er spelen veel variabelen mee en een moment van onachtzaamheid kan voor ongelukken zorgen, dat is absoluut waar, maar ken je de weg goed en is het verkeer rustig dan weet jouw onbewuste precies waar het op moet letten en waar minder. Gelukkig maar anders zou je vergeten een bocht te nemen waar je dat wel wilt.

 

Dit gegeven maakt ook dat het veranderen van een gewoonte heel lastig is. Wie weleens dieet herkent het volgende waarschijnlijk wel. Je begint heel fanatiek en let heel goed op wat je eet en dat je beweegt. De eerste week en misschien ook de 2 gaat het prima, het is nieuw en opletten lukt goed. Op een gegeven moment krijgen andere dingen weer de overhand en je let ongemerkt minder op. Je raakt afgeleid van je doel en ineens ontdek je, ooh jee ik heb zonder dat ik het me bewust was het koekje, of snoepje of chocolaatje aangepakt en opgegeten. Je wordt boos op jezelf en vraagt je af hoe dat nou weer heeft kunnen gebeuren.

 

Dat is het werk van jouw onbewuste. Nieuwe gewoonten aanleren en oude afleren kan wel maar het kost tijd en toewijding en weten hoe met je onbewuste om te gaan. Wat er gebeurde is: je kunt je bewust een tijdlang focussen om het anders te doen, maar ben je afgeleid en niet met je aandacht erbij dan reageer je zoals je in die situatie altijd reageert. Zoals het in je onbewuste opgeslagen is. Vergelijk het maar met een zandpad in het bos, zo is ook deze gewoonte een ingesleten pad in je hersenen.

 

Zoals een zandpad in het bos- loopt iedereen over dat pad dan is het uitgesleten en kies je makkelijk voor dat pad. Geen obstakels en je hoeft weinig moeite te doen om er te lopen.

Je kunt wel een ander pad maken, dat kost alleen tijd en moeite. Maar als je blijft volhouden zal het nieuwe pad zichtbaar gaan worden. Het oude pad overwoekerd en is na een tijdje niet meer als pad te herkennen.

Het is gelukt je hebt een nieuwe gewoonte aangeleerd en de oude afgeleerd.

 

 

Liefdevolle dag