Haast, het nieuwe tempo.

Overal om me heen zie ik mensen haast hebben. Verbeten blik strak vooruit, met één oog op horloge of mobiel en andere oog gericht op, ik hoop, de omgeving. Snelle tred, laverend van links naar rechts om ieder open gaatje te benutten.

 

Op de weg hetzelfde gedrag. Auto’s schieten alle kanten op om maar iedere opening in het verkeer te benutten. Rechts inhalen, mag niet maar ooh, ongeduld is zo krachtig. Alles moet wijken voor 10 seconden eerder op bestemming zijn. Ik voel de haast in de mensen om mij heen. Ik ben verwonderd over dit gedrag. Haast wakkert stress aan. Stress door haast is bekend en toch kunnen veel mensen geen weerstand bieden.

 

Denken we nu echt dat we door sneller te rijden en inhalen waar het maar enigszins kan tijd te winnen? Vaak zie ik dat de auto die mij met veel ongeduld voorbijreed voor hetzelfde verkeerslicht staat te wachten. Wat zijn ze er mee opgeschoten?

Ik vraag me af of dit gedrag aangewakkerd wordt door angst. Waar zijn ze bang voor? Wat denken ze te missen? Wat maakt dat mensen zoveel van zichzelf en de omgeving eisen dat haast nodig is? Haast levert dat echt tijdwinst op? Krijg je meer gedaan door haast en dingen zoveel mogelijk tegelijk te doen?

Mij levert het stress, irritatie en fouten op.

Waar haast is, is geen focus.

 

Ik heb lange tijd geprobeerd te leven in een (te) hoog tempo. Het resultaat was niet wat ik graag wilde. Veel dingen tegelijk doen, ik dacht dat ik het kon en was er trots op. Nu weet ik dat ik daardoor geleefd werd en niet leefde. Nu kies ik voor leven met focus en genieten.

 

Tijd heeft tegenwoordig een andere betekenis voor mij. Ik plan ruim de tijd om iets te doen.

Ik neem de tijd voor wat ik doe, ik kies voor rust in plaats van haast.

Haast geeft te veel stress en ik kreeg nooit af wat ik wilde, liep altijd achter de feiten aan.

Was ik druk met het één kwam het ander er weer tussen. Dat op zich is niet zo erg. Maar ik maakte geen keuze.

 

Op een of andere manier hebben volwassenen en ook veel kinderen het heel druk. Een drukke agenda staat bijna synoniem voor succes.Hoe drukker je het hebt hoe hoger op de sociale ladder.

Leven in kwantiteit met halve aandacht, voorbijvliegend aan alles, want even stilstaan is not done.

 

Wanneer heb jij voor het laatst even tijd genomen om echt te kijken? Wanneer heb jij voor het laatst even tijd genomen voor je gezin of vrienden? Echt tijd om te luisteren zonder jouw oordeel of oplossingen te spuien. Gewoon samen zijn zonder moeten. Genieten van de kleine dingen, gelukkig zijn omdat je bent waar je wilt zijn?

 

Haast en stress, hand in hand besturen ze je leven. Je bent moe, maar je kan niet stoppen. Jouw agenda puilt uit- een lange to do list, en aan het einde van de dag, wat heb je gedaan?

De hele dag druk geweest met haast. Haast en halve dingen. Wanneer heb jij voor het laatst tijd genomen om iets af te maken? Stel jij haalbare doelen of vind je dat je alles moet kunnen?

 

Wat brengt het jou?

Waardering van je collega’s of werkgever?

Waardering van je gezin?

Waardering voor jezelf?

Een goed gevulde portemonnee?

Status en aanzien?

Hartkwaal of andere ziekten?

Burn-out?

Voldoening?

Vervulling en betrokkenheid?

Geluk en tevredenheid?

Goed voorbeeld voor je kinderen?

 

Sta er eens bij stil wat je echt wilt? Waar wordt je blij van? Wat als alles mogelijk is, zonder voorbehoud. Wat zou je dan doen?

Hetzelfde dan je nu doet? Prima dan leef a.u.b. zo door. Geluk is voor ieder mens anders, dus wie ben ik, dat ik daarover voor jou kan en wil oordelen. Ben jij blij en gelukkig zoals jij leeft. Please ga door. Wat als je wat anders wilt? Wat houdt je tegen? Wat heb je nodig om het anders te gaan doen? Neem eens de tijd om te voelen wat je wilt.

 

Je kunt natuurlijk zo door blijven gaan, net zolang totdat je omvalt. Dan mag je bij mij komen en ik help jou uit je burn-out. Geen probleem dat doe ik graag. Wat als je twijfel voelt en je ervaart dat je schoen wringt bij je huidige leven? Je afvraagt is dit het? Je eigenlijk wilt ingrijpen voordat je omvalt. Ook dan kun je bij mij terecht.

Ik help je dan om uit te vissen wat jou gelukkig maakt en hoe jij je leven kunt gaan leiden zoals het bij jou past. Bij mij of een andere hulpverlener, dat maakt niet uit.

 

Blijf je hetzelfde doen dan voorheen dan krijg je hetzelfde resultaat.

Verander jouw aanpak en het verandert de uitkomst.

Met of zonder hulp. Alles kan, waar jij je goed bij voelt.

Het volgen van een lezing of workshop kan al heel veel doen.

Geef jezelf de kans. Je kunt altijd besluiten om (niet) te veranderen.

 

 

Liefdevolle dag