Een wolk of blijvend zware onweer?

De blog van deze week is door iemand anders geschreven, een ervaring deskundige.  Ik kan het alleen vanaf een afstand beschrijven.

Het verschil tussen depressie en depressief zijn kan ik lang niet zo duidelijk beschrijven als Robina. 

Iemand die echt depressie heeft zal ik doorverwijzen. 

 

Depressie vs. depressief zijn.

 

Laat ik beginnen met zeggen dat ik geen arts ben en alles waar ik dit stuk op baseer komt uit eigen ervaring. Het fijne is dat ik sinds een paar maanden beide kanten kan vertellen en niet alleen één.

 

Ik geloof dat iedereen wel eens depressief is- een moment van neerslachtigheid waarin niks er toe doet en het beste om te doen is iets leuks doen of gewoon gaan slapen en wachten tot de nacht het wegneemt.

 

Depressie heeft gelukkig niet iederen. Depressie is een soort donkere wolk die al het licht weg neemt. Er is geen moment van neerslachtigheid maar het is er constant. In depressie zijn er momenten van geluk- en die momenten heb je heel hard nodig wil je het overleven.

 

In al mijn depressieve jaren ben ik vaak boos geweest als mensen zeggen dat ze depressief zijn, want in mijn belevingswereld hadden hun geen idee wat het nou eigenlijk is om depressief te zijn. Nu ik kan zeggen dat ik gelukkig ben merk ik meer het verschil. Ik zit niet meer in een depressie maar ik heb wel mijn momenten dat ik depressief ben. Het wolkje komt soms even terug en ik ben veel handiger geworden in het wolkje wegblazen zodat de zon ook weer tevoorschijn komt.

 

In Nederland zijn er één miljoen bekende gevallen van mensen die lijden aan depressie. Één miljoen mensen die een constant wolkje boven hun hoofd hebben, en het vervelende is- alleen zij kunnen het wolkje zien en alleen zij kunnen het wolkje wegblazen. Therapie geeft je handvaten en tools om de strijd aan te gaan en ik wil ook tegen iedereen zeggen om hulp te zoeken en te accepteren. Soms duurt het even voordat je op dat punt aankomt, en weer, helaas, kun je dat alleen zelf doen.

 

Wat belangrijk is in beide gevallen is dat je mensen hebt waar je op terug kunt vallen. En ik weet hoe vervelend mensen zijn op zulke momenten- het moeten uitleggen waarom je nou niet mee sociaal wilt doen, of waarom je niet naar je werk wilt gaan of waarom je je bed niet uit wilt komen, maar mensen zijn belangrijk. Al vind je er maar één. Één iemand die je kunt smsen om te zeggen dat het even niet lukt vandaag en die wellicht de rest regelt als het jou niet lukt. Pak die handvaten- mensen zien misschien niet dat je ergens last van hebt, maar neem wel de hulp die je nodig hebt.

 

Vergeet ook niet de kleine dingen te vieren. Mijn therapeut wist hoeveel moeite het soms was om naar therapie te komen en zij zei vaak tegen mij- je hebt dit nu gedaan, ga nu iets leuks doen. Ga een ijsje halen, koop dat boek dat je wilt lezen, ga de rest van de dag alleen maar films kijken. En het hoeft niet eens een therapie bezoek te zijn die je moet vieren, als jij al drie dagen in bed hebt gelegen omdat de rest van de wereld te donker is, vier dat je de vierde dag wel je bed bent uitgekomen en je hebt aangekleed. Al doe je de rest van de dag niks- vier wat je wel doet.

 

Soms is de wereld ook gewoon moeilijk- er word zoveel verwacht en we moeten zoveel doen dat we soms vergeten wat we zelf willen. Maak tijd voor jezelf om leuke dingen te doen zodat het wolkje misschien kleiner word of dat het hopelijk na een dag je weer verlaat.

 

Depressie neemt je leven over, dagen worden samen één groot geheel en voor je het weet ben je weer jarig en vraag je je af waar het jaar heen is gegaan. Depressief zijn gelukkig niet. Je gaat je misschien af vragen waar de dag heen is gegaan als je er uiteindelijk voor kiest om te gaan slapen (want vaak werkt dat gewoon het beste), of als je die keuze niet maakt gaat de dag juist super traag. Het nergens zin in hebben word vervelend of je gaat juist heel veel eten of het uit zich op een andere manier dat niet productief is.

 

Om toch op een positieve toon te eindigen wil ik graag wat cliche’s erin gooien:

 

-       Na regen komt zonneschijn.

-       It gets better

-       Tijd heelt alle wonden

-       The best is yet to come

-       Zonder regen komt er ook geen regenboog

 

Het ééne spreukje is iets leuker dan de ander en als je onder je wolkje loopt heb je er ook geen behoefte aan- maar laat ik nu net dat persoon zijn dat zegt dat er waarheid in alles zit.

 

De zon komt weer op, het word beter, tijd heelt echt alle wonden en soms weet je gewoon niet wat je hebt totdat het even weg is geweest.

 

Je hoeft het niet alleen te doen. Echt niet.

 

Liefdevolle dag,

 

Robina