Tweekracht

Tweekracht

Wat is Tweekracht en heeft het mij iets opgeleverd?

 

 

Misschien een open deur, maar alles wat ik tijdens coaching gebruik en inzet heb ik zelf uitgeprobeerd en ervaren. Ik pas niets toe zonder dat ik weet of het (voor mij) werkt. Theorie is één ding, ervaring is twee.

Autorijden leer je ook niet uit een theorieboekje 😉

 

De eerste keer dat ik het spel Tweekracht zag was ik meteen geïnteresseerd. Deels door de kleur, lichtblauw. En het is een kaartspel. Ik hou van spelletjes en speelse aanpak.

Ik ging erbij staan en kijken hoe ze het spel speelden.

Er werden vragen gesteld en kaarten aan de kant gelegd. Net zolang totdat er twee overbleven.

Het boek kwam erbij en de juiste pagina opgezocht. Het was een rumoerige ruimte. De tekst werd niet door de spelleider voorgelezen. Ze las het zelf.

 

Ik bestudeerde haar gezicht terwijl ze aan het lezen was.

Prachtig om te zien. Wat ze las raakte haar. Herkenning en begrip. Ontroering ook. De teksten zijn positief en een opeenstapeling van complimenten. Complimenten die bij jou horen. Waar jij goed in bent en waar jij energie van krijgt.

De herkenning van eigenschappen die ze las. Soms ook eigenschappen die ze tot nu toe als lastig had ervaren. Lastig omdat ze het niet altijd kon plaatsen of omdat het tot nu toe als negatief werd gezien door de omgeving.

 

Dat herken ik zelf ook. Het oordeel die een rol speelt.

Mijn twee krachten zijn verdiepend en breedziend.

 

Bij verdiepend las ik de tekst:” als verdieper ben je over het algemeen niet het type dat nou echt van koetjes en kalfjes gesprekken op verjaardagen houdt. Veel liever ben je in het gezelschap van een kleiner aantal mensen, met een goed gesprek en goed glas wijn, waarbij je zomaar ongemerkt iemands ziel kan raken.”

 

Ik was geraakt door deze tekst. Jaa dacht ik, dat is het.

Ik hou niet van te oppervlakkig, dat voelt voor mij onecht. Dat is waarom ik niet van die feestjes hou of van die groepsdingen die nergens over gaan.

Er vielen kwartjes op hun plek.

Mijn hele leven probeer ik dat soort “verplichtingen” te vermijden. Ze kosten mij energie en putten mij uit.

 

In kleinere gezelschappen, liefst een op een, waar een klik is en gesprekken de diepte in kunnen gaan, dat geeft mij energie. Dan gaat het moeiteloos.

Ineens begreep ik waarom.

Ik ging naar feestjes enz. omdat “men” zei dat het leuk is. Ik zag dat mensen het leuk vonden, voor mij voelde dat niet zo.

Ik wist en weet dat ik daar anders in ben. Maar op de een of andere manier was dat niet goed. De nadruk werd gelegd op het leuk moeten vinden.

 

Nu ik dit weet, kijk ik er anders tegenaan. Ik kan nu zeggen dat feestjes mij energie geven als ik met iemand een verdiepend gesprek kan voeren. Blijft het aan de oppervlakte, dan kies ik ervoor om te gaan. In alle vrijheid.

 

Mijn tweede kracht is breedziend.

Joh wat had ik daar een last van voordat ik dit spel speelde. Last van deze mooie kracht. Last omdat ik niet wist, dat niet iedereen dat had.

Ik snapte anderen vaak niet. Ik zie veel en merk veel op. Nu weet ik: Dit is een kracht, geen last!  

Ik ervaarde het als een last omdat ik mijzelf continu vergeleek met anderen. Nu vergelijk ik minder. Ik weet dat ik meer zie dan anderen, Punt.

Ik verwacht niet meer dat anderen zien wat ik zie. Joh wat geeft dat een rust.

 

Dingen (opmerkzaamheid) van anderen verwachten die ze niet kunnen geven, is een steeds doorgaande stroom van teleurstelling. Teleurstelling voelen is niet leuk!

 

Ook dit heeft te maken met oordelen, bewust en onbewust.

Oordelen en vergelijken. Oordelen over zoals jij wil dat een ander is of was.

Dat is een strijd die je nooit wint. Stop je met oordelen, stop je met strijden.

Dat geldt voor oordelen over jezelf en over anderen.

 

Weten wie je bent en waar je voor staat helpt je minder te oordelen en te starten met accepteren.

Accepteren zorgt voor rust en balans. Wie wil dat nou niet?

 

Tweekracht, vanaf nu ook in mijn pakket. Tweekracht als eenmalige sessie of start van coaching. Wat jij wil en nodig hebt.
Meer weten of een afspraak maken? Mail me lidy@nieuwbegincoaching.nl

 

Eerst meer lezen over Tweekracht: www.tweekracht.nl

 

 

Liefdevolle dag