Doe jij wel eens niets?

Doe jij wel eens niets?

 

Niets doen, wat is dat?

Niets doen, wat is dat? Wat versta jij onder niets doen? Wat versta ik onder niets doen?

Sommige mensen kunnen het heel goed en voor anderen, is of lijkt, het heel moeilijk.

Niets doen kan zijn, werkelijk niets doen, tot aan de buitenkant niet zichtbaar dat je druk bezig bent. Lichamelijk niets doen en of geestelijk niets doen. Is niets doen hetzelfde als vervelen?

 

Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik niet, niets doen, kon.

Heel wat vragen die door mijn hoofd gaan als ik aan niets doen denk. Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik niet, niets doen, kon. Ik was altijd bezig en de beste vakantie was als ik heel veel gedaan had. Vervelen wist ik ook niet wat dat was. Als ik mij “verveelde” dan associeerde ik het met niet kunnen besluiten wat ik wilde gaan doen. Niet met nergens zin in hebben. Gek he.

Het heeft ook te maken met hoe je opgegroeid bent. Als wij thuis niets wisten te doen en een beetje aan het rondhangen waren, dan kon dat eventjes. Konden we zelf niets verzinnen om te doen dan werden we aan het werk gezet. Bij ons thuis waren er altijd meer klusjes dan tijd.

 

Die overtuiging is erin gemetseld

Ik wist dan ook niet anders dan altijd bezig te zijn. Ik “moest” dat op een geven moment ook van mijzelf, dat hoorde zo. Die overtuiging is erin gemetseld. Leren dat het anders kan, was in het begin best even lastig.

Nu kan ik zeggen dat ik af en toe niets kan doen.

 

 

Ik had andere plannen maar mijn lijf vroeg om rust.
Gisteren heb ik bijvoorbeeld de hele dag op de bank gehangen en dat had ik nodig.

Ik had andere plannen maar mijn lijf vroeg om rust.
Ik ga over een week op vakantie, ik had uitrusten ook uit kunnen stellen tot dan.
En toch heb ik dat niet gedaan. Stel dat ik het uitgesteld had, welke gevolgen had het dan kunnen hebben. Mijn humeur, energie, weerstand, en creativiteit zouden lager zijn geweest.

Ik zou de hele week op mijn tenen hebben gelopen en mijzelf in de weg hebben gezeten.

 

Doorgaan en bezig blijven dan zou ik krijgen wat ik nodig had

Vroeger deed ik dat wel. Vroeger luisterde ik niet zo goed naar mijn lijf. Mijn hoofd die mij vertelde om nog even door te gaan en dat mijn lijf niet moest zeuren. Mijn hoofd die vertelde dat rusten niet nodig is. Doorgaan en bezig blijven dan zou ik krijgen wat ik nodig had.
Het grootste deel van mijn leven leefde ik zo en ik kreeg inderdaad wat ik nodig had.

Ik raakte overspannen. Niet 1x maar wel 2x. Nu heet het burn-out en dat is in feite een betere benaming. Opgebrand zijn, geen energie meer hebben.

 

Niet wat ik echt wilde, maar ik kreeg wat ik nodig had.

Dus wat leverde “gewoon” doorgaan en niet naar mijn lijf luisteren mij op?

Niet wat ik echt wilde, maar ik kreeg wat ik nodig had.

Niets meer kunnen omdat ik zo moe was dat ik alleen kon huilen. Lichamelijk en geestelijk op. Echt totaal op. Niet kunnen slapen van vermoeidheid. Het heeft weken geduurd voordat ik weer een beetje op orde kwam.

 

Ik krabbelde op en ging weer door zoals ik gewend was.
Wat had ik graag te horen gekregen dat het weer goed zou komen, dat ik voor mijzelf mag zorgen, dat elk klein stapje er 1 is. Tips om te overleven. Samen zoeken wat ik nodig had. Hoe het zover gekomen was en hoe ik dat kon veranderen.

Die hulp heb ik niet gehad. Ik heb gelukkig af en toe wel een luisterend oor gehad. Heel waardevol.

Overspannen zijn heeft me veel gekost en toen nog niet veel opgeleverd.
Ik was nog net zo onwetend. Nog steeds geen balans die bij mij past.
Ik krabbelde op en ging weer door zoals ik gewend was.

En ik viel weer.

Ik leerde toen meer, had betere hulp. Een maatschappelijk werker die mij vertelde dat als ik niet goed voor mijzelf zorg, ik niet goed voor mijn kinderen/anderen kon zorgen. Dat is waar. Af en toe vind ik het nog steeds moeilijk. Niets doen helpt mij daarbij.

Niets doen is preventief onderhoud voor lichaam en geest. Heel belangrijk.

 

Dat is wat luisteren naar mijn lijf met mij doet.

Gisten was ik dus moe en kon niet besluiten wat ik ging doen. Niets gaf mij bij voorbaat het gevoel dat ik er energie van zou krijgen. Conclusie mijn lijf en waarschijnlijk ook mijn geest had behoefte aan rust. Rust en niets doen.  

Niets doen, nou ja zo weinig mogelijk doen. Het heeft me goed gedaan.
Vandaag heb ik zin om dingen te doen. Mijn lijf voelt goed en mijn geest werkt mee.

Dat is wat luisteren naar mijn lijf met mij doet.

 

Hoe goed luister jij? Doe jij wel eens niets?


Liefdevolle dag